De Europese medische waakhond EMA geeft mogelijk deze week goedkeuring voor het gebruik van het medicijn remdesivir bij ernstige gevallen van Covid-19.

In een klinische studie is gebleken dat remdesivir kan leiden tot sneller herstel en kortere verblijftijden in het ziekenhuis.

In de VS en Japan is het gebruik van het middel van de Amerikaanse farmaceut Gilead al goedgekeurd.

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) geeft mogelijk nog deze week voorwaardelijke goedkeuring voor het gebruik van het antivirale middel remdesivir bij de behandeling van patiënten met Covid-19.

EMA-topman Guido Rasi zei maandag in het Europees Parlement dat het middel van de Amerikaanse farmaceut Gilead mogelijk binnen enkele dagen onder voorwaarden wordt toegelaten op de Europese markt.

De Amerikaanse medicijnwaakhond FDA gaf eerder al versneld toestemming voor het gebruik van remdesivir voor behandeling van ernstig zieke coronapatiënten. In Japan gebeurde dat onlangs ook.

Er lopen meerdere onderzoeken naar hoe effectief het middel is bij de behandeling van Covid-19. Volgens Europarlementariër en arts Peter Liese betekent de voorwaardelijke toelating dat deskundigen het medicijn als waarschijnlijk effectief beschouwen en er maar beperkte bijwerkingen zijn.

Het is volgens hem goed nieuws voor de vele patiënten in Europa als zij het middel toegediend zouden kunnen krijgen. Gilead heeft hem naar eigen zeggen verzekerd dat Remdesivir beschikbaar komt voor Europese patiënten als de EMA de zogeheten voorwaardelijke marketingautorisatie heeft afgegeven.

Remdesivir kan leiden tot korter verblijf in ziekenhuis van Covid-patiënten

Remdesivir kreeg begin deze maand goedkeuring in de VS voor gebruik in noodsituaties. Dit gebeurde nadat de resultaten van een klinische studie lieten zien dat patiënten met Covid-19 die het medicijn kregen, tot 31 procent sneller herstelden dan de controlegroep die een placebo kreeg. Dit komt neer op een potentiële reductie van ziekenhuisverblijf met vier dagen per patiënt. 

Grote vraag is tegen welke prijs remdesivir op de markt komt. Onderzoeksinstituut ICER, dat schattingen maakt van medicijnprijzen op basis van kostenmodellen, heeft becijferd dat een behandeling met remdesivir in theorie tot 4.500 dollar zou kunnen kosten, omgerekend ruim 4.100 euro.

Gelet op het maatschappelijke belang zou het echter goed kunnen dat Gilead het medicijn tegen een lagere prijs op de markt brengt.

Hoopvol resultaat bij test kandidaat-vaccin tegen coronavirus

Maandag werd ook bekend dat de eerste fase van een Amerikaanse proef voor een experimenteel corona-vaccin hoopvolle resultaten heeft opgeleverd.

Farmaceut Moderna meldde dat alle 45 proefpersonen, die aan fase 1-studie meededen, antistoffen ontwikkelden die het longvirus konden 'neutraliseren'.

Mensen die betrokken waren bij de proef kregen drie doses van het vaccin. Bij iedere volgende prik kon het afweersysteem krachtiger optreden tegen het virus. Het niveau van antistoffen in het bloed was vergelijkbaar aan dat van coronapatiënten die hersteld zijn van Covid-19, toonden de voorlopige resultaten.

Het vaccin, genaamd mRNA-1273, was verder relatief veilig en veroorzaakten geringe bijwerkingen, aldus de farmaceut.

De volgende fase van de proef begint naar verwachting in juli. Als het vaccin uiteindelijk zichzelf nuttig bewijst kan het relatief vlug goedkeuring krijgen van de Amerikaanse zorgautoriteiten. Die verleenden al eerder een versnelde goedkeuringsprocedure aan Moderna.

LEES OOK: Het Amerikaanse biotechbedrijf Gilead moet een prijs bepalen voor coronamedicijn remdesivir - zo duur kan dat worden